Кога е време за изкуствена става?

Кога е време за изкуствена става?
Юли 25, 2019

Много възрастни хора се оплакват от болки и ограничени движения в коленните и тазобедренитестави. Кога е време за изкуствена става?
 

Смяната на ставите е един от най-успешните методи на лечение на хроничната болка в днешно време. Това е операция, която в голяма степен възвръща качеството на живот на човека, премахва болката от засегната става, повишава подвижността й. Може да се каже, че връща усмивката на лицето и прави живота по-красив. Разбира се с уговорката, че това е голяма оперативна намеса, носеща извести рискове. Но когато това върви по план излекуването е гарантирано.
 

Важен е стадият, в който се лекуват износените стави. Митът, че това е последната възможност за лечение не рядко кара хората да отказват операция до момента, в който смяната на ставата и възстановяването след това стават много трудни. Резултатът от ендопротезирането на колянната и тазобедрената стави е най-добър тогава, когато резултатът на прилаганото лечение до момента – лекарства, инжекции, физиотерапия спрат да имат същия ефект. Затова е много важно проследяването на тези заболявания от специалист Ортопед.